Nieuws

Maandag 4 april 2022

De feeling, kennis en ervaring van de kwekers

De planten in optimale conditie brengen naar Floraliën toe is natuurlijke geen olympische discipline maar mag toch niet onderschat worden! Planten die in een groen stadium worden aangeboden, in het bijzonder bomen, dienen er frisgroen uit te zien. Ook van bloeiende planten wordt verwacht dat zij in het gepaste stadium worden tentoongesteld.

De natuur, meer bepaald het weer, kan uiteraard stokken in de wielen steken! Te koud vertraagt de ontwikkeling, te warm versnelt de evolutie. De kunst bestaat erin de planten in functie van het weer te koelen, te verwarmen of eventueel zelfs te belichten. De feeling, kennis en ervaring van de teler spelen daarbij een cruciale rol. De besten worden dan ook beloond met een mooie prijs.

Maandag 28 maart 2022

Florale trends bij floristen

Een nieuwe, frisse start! 

Onze floristen spelen graag in op de boost van positieve energie die bloemen en planten ons geven en bieden momenteel in hun winkelruimte een pracht aan kleurrijke voorjaarsbloemen, zoals tulpen, ranonkels, seringen, anemonen, … Deze worden vooral verwerkt in uitbundige boeketten, zowel gemengde creaties als boeketten met slechts één bloemsoort. 

De tulp is een ‘all-time favorite’ in een boeket of solo en mag ook deze lente niet ontbreken. Geen enkele bloem biedt meer variatie dan de tulp. Er bestaan zo’n 150 soorten, die zijn onderverdeeld in meer dan 3000 varianten. De altijd vrolijke tulp is er in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of zelfs met meerkleurige bloemblaadjes. Ook de vorm van de tulp is een feest voor het oog. Zo kom je ze tegen met een enkele of een dubbele rij bloemblaadjes, zijn er opvallende franje- en parkiettulpen met gekartelde bloemblaadjes en is er de speelse lelietulp. Pioentulpen lijken op zusjes van pioenen en Franse tulpen zijn bijzonder lang en hebben zeer grote bloemen. 

Ooit was ‘colorblocken’ alleen voor de durfals onder ons: knallen met gedurfde en opvallende kleuren die erg contrasteerden. Inmiddels is deze trend veranderd in een stijlvolle vorm van het kiezen van de juiste kleurcombinaties. Felle tinten blijven het meest populair, maar ook een rustiger kleurenpalet in pasteltinten is erg in trek. 

 

 

SST HIER KIEMT DE TOEKOMST!
Maandag 21 maart 2022

PROGRAMMA: Belgische floristen versus Lam Gods

Belgische floristen zijn de hedendaagse versies van de gebroeders Van Eyck. Waarom deze vergelijking? Omdat bloemencreaties ook met uiterste precisie én met oog voor detail worden samengesteld.

De mysteries die terug te vinden zijn in dit meesterwerk zijn ook in de prachtige bloemwerken aanwezig. Elk stuk roept vragen op, maar niet elke vraag heeft een onverbloemd antwoord.

Wanneer: 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Pedro de Gantezaal, ICC, Citadelpark

Prijs: Toegangsticket Floraliën

Maandag 14 maart 2022

PROGRAMMA: Echte bloemen en planten doen hun intrede in het Huis van Alijn

Ontdek in elke museumkamer het verhaal en de symboliek achter de bloemen en planten die ons dagelijks leven kleuren.
Ze fleuren onze huiskamers op, brengen smaak in de keuken en zorgen voor een frisse geur in de badkamer.
Op belangrijke momenten in ons leven zijn ze er bij.
De bloemenkrans in je haar op je eerste communie, een zorgvuldig uitgekozen trouwboeket of een chrysant op het graf van een geliefde.
Ze bieden troost, wensen geluk en fleuren het leven op.
Ze zijn er soms onopvallend of juist heel prominent.
Door hun grote symbolische waarde spelen ze een belangrijke rol in onze gewoontes, tradities en rituelen.

Wanneer: 9u tot 17u

Waar: Huis van Alijn -Kraanlei 65 - 9000 Gent

PrijsBasistarief: €8.00 - + 65 jaar: €8.00 - Lerarenkaart / Sodigent: €7.00 - 19 t.e.m. 25 jaar: €2.00 - 0 t.e.m. 18 jaar: Gratis - Kansentarief met UiTPAS Regio Gent: €1.20

SST HIER KIEMT DE TOEKOMST!
Maandag 7 maart 2022

PROGRAMMA: Natuur maakt gezond

Het is geen goed idee te leven zonder natuur om ons heen, bijvoorbeeld in een grijs stedelijk weefsel, een doodse betonnen jungle. Dat dit desondanks de habitat is van meer dan 50% van de wereldbevolking zou ons gerust meer zorgen mogen baren. Het recht op een menswaardige omgeving wordt dag na dag geschonden. Een leven zonder natuur maakt ons immers ziek en verzwakt ons. Dat natuur belangrijk is voor onze fysieke gezondheid is al zeer lang duidelijk. Ook voor het feit dat natuur een hele grote invloed heeft op onze mentale en sociale gezondheid is er meer dan voldoende wetenschappelijke bewijs. Meer natuur garandeert een beter klimaat, een leefbaar milieu en een grotere biodiversiteit. Natuur heeft een zorgzaam karakter; dit is wellicht evolutionair bepaald. De aanwezigheid van natuur staat in elk geval garant voor een gezondere omgeving voor ons mensen. Zo ‘n natuurlijke omgeving is er eentje waarin we tot rust komen, die helend kan zijn, waarin we ons thuis voelen. Dat dit belangrijk is weten we allemaal. Daarom dit pleidooi voor meer NATUUR.

Wanneer: Ma-vrij, van 9u00 tot 16u30 & za-zo: van 09u00 tot 12u00

Waar: Plantentuin Universiteit Gent, Citadelpark

Prijs: Gratis toegang

Maandag 28 februari 2022

PROGRAMMA: Klimaatbomen

Wist je dat bomen ook een antwoord zijn op de effecten van de klimaatveranderingen? Ze zuiveren de lucht door de opname van CO2 en het filteren van fijnstof. Bladeren geven schaduw en het verdampen van water beperkt wateroverlast en zorgt voor verkoeling. Samen met struiken en vaste planten leveren ze een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit en aan ons leefklimaat.
Er bestaan verschillende soorten klimaatbomen.

Gouden tip: probeer verschillende soorten en groottes te combineren. Er is een rijke keuze uit laanbomen, fruitbomen, vormbomen zoals leibomen en meerstammige exemplaren. 


Wanneer: 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Floraliënhal ICC Citadelpark

Prijs: ToegangsticketFloraliën

 

 

SST HIER KIEMT DE TOEKOMST!
Maandag 21 februari 2022

PROGRAMMA: SST HIER KIEMT DE TOEKOMST! Interactie, educatie, beleving en trends zijn sleutelwoorden!

Achter de pracht en praal die je kan bewonderen in het ICC, het Floraliënpaleis en het Kuipke schuilt een netwerk van wetenschappers die dagelijks werken aan de sierteelt van morgen.

Installaties in samenwerking met Technopool Sierteelt tonen een dynamische en interactieve invulling voor klein en groot. Zo ontdek je een duurzame sector die ons blijft verrassen met nieuwigheden dankzij veredeling, die nieuwe planten en bomen onderzoeken die meer aangepast zijn aan de klimaatverandering, die het maximale halen uit de ecosysteemdiensten die planten en bomen ons kunnen bieden en die natuurlijke vijanden inzetten tegen plaagbestrijding.

Kom meer te weten over deze vier actuele thema’s in het gratis educatief wetenschapsevent van ILVO, HOGENT, UGent en PCS. Samen vormen zij Technopool Sierteelt, waar de toekomst van de sierteelt kiemt.

Wanneer: Ma-vrij, van 9u00 tot 16u30 & za-zo: van 09u00 tot 12u00

Waar: Plantentuin Universiteit Gent, Citadelpark

Prijs: Gratis toegang

Maandag 14 februari 2022

Green track - sustainable development SDG

Op deze editie van Floraliën Gent, houden we rekening met de Sustainable Development Goals. 
Zo werken we samen met Uitpas en Vrijuit om iedereen een kans te bieden om onze bloemen en planten te komen bewonderen. 
We promoten lokale handel/teelt en voeding door lokale producten te gebruiken binnen onze catering. Proef tijdens uw bezoek zeker eens van deze duurzame landbouw. 

We zorgen ervoor dat ook bezoekers die minder mobiel zijn, zonder enig probleem kunnen genieten van de wandeling door onze wondere wereld. Er zullen langs het parcours bloembakken staan waaraan slechtzienden kunnen voelen en zo ook de wandeling op een andere manier kunnen beleven. 

De Floraliën zijn gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Er wordt een gratis Floraliënbusje ingezet om de minder mobiele bezoekers zonder enig probleem naar de hal te brengen. 
We willen onze community vergroten door iedereen in de stad te betrekken bij het groener maken van Gent. De actie "Groen paradijs in je stad" zet de bewoners aan om planten en bloemen buiten te zetten en zo de groenste, mooiste wijk van Gent te worden. Hierbij kunnen ze duotickets voor de Floraliën winnen. 

 

De Gentse Azalea
Maandag 7 februari 2022

PROGRAMMA: De Gentse Azalea: dé trots van de Vlaamse sierteelt

Wist je dat naast frieten bakken, pralines maken en bier brouwen de Belgen in nog iets uitmuntend zijn? Namelijk in het telen van Gentse azalea’s! In geen enkel ander land ter wereld kan men wat de Vlaamse azaleateler kan. Benieuwd naar enkele weetjes?

  • 90 % van de Europese azalea’s komt uit Oost-Vlaamse sierteeltbedrijven. Jaarlijks worden er 25 miljoen azalea’s in Vlaanderen gekweekt.
  • In 2010 werd de Gentse azalea erkend als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Geen enkel Europees sierteeltproduct kreeg eerder die erkenning.

Wanneer: 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Floraliënhal, ICC, Citadelpark

Prijs: ToegangsticketFloraliën

Maandag 31 januari 2022

PROGRAMMA: De Vlaamse Sierteelt

Klaar voor een bijzondere wandeling door het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck? Wist je dat dit één van de invloedrijkste schilderijen is dat ooit werd gemaakt? De Vlaamse sierteelt- en groensector brengt dit artistiek hoogtepunt van de Vlaamse schilderkunst in deze iconische Floraliënhal tot leven met Vlaamse bloemen, planten, struiken en bomen in al hun vormen, kleuren en geuren.
Beleef in de Floraliënhal hoe kunst en groen met elkaar verweven zijn en hopelijk kies je na deze tiendaagse beleving ook voor een groene omgeving, want groen draagt bij tot een gezond en gelukkig leefklimaat!

Bezoek de stand van AVBS tijdens Floraliën!

Wanneer: 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Floraliënhal, ICC, Citadelpark

Prijs: Toegangsticket Floraliën

 

Bos in fietsparadijs
Maandag 24 januari 2022

PROGRAMMA: een bos in het fietsparadijs

Vlaanderen ademt fietscultuur. Wist je dat elk weekend duizenden recreatieve en sportieve fietsers het Vlaamse landschap veroveren?
In het ‘bicycle paradise’ worden de rollen omgedraaid. Het middenplein van ’t Kuipke wordt omgetoverd tot een Vlaams bos dat bestaat uit zes natuurlijke Vlaamse bostypes. Dit gaat van de natte Elzenbroekbossen langs de Vlaamse rivieren tot de drogere Dennen – Eikenbossen uit de Kempen.

De compositie bestaat uit een centrale open ruimte onder de zon. Doet dit een belletje rinkelen? Het is een knipoog naar het schilderij Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Het zeer oude bos, gehuld in een mystieke sfeer met mist, vormt een iconisch beeld dat versmelt met de karakteristieke vorm van de wielerpiste.

Wanneer: 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Kuipke ICC Citadelpark

Prijs: Toegangsticket Floraliën

Maandag 17 januari 2022

PROGRAMMA: Kamerplanten brengen je interieur tot leven

Heb je het gevoel dat er iets mist in je interieur? Voelt je huis leeg aan en weet je niet hoe je de ruimtes moet opvullen? Dan is dit de oplossing: kamerplanten! Met één of meerdere planten breng je kleur en leven in huis.
Wist je dat groene kamerplanten zoals de lepelplant en de scindapsus de lucht zuiveren? Of dat kamerplanten een kalmerende werking hebben? Zelfs als je alleen op zoek bent naar leuke decoratie voor je interieur, zit je goed. Kortom, planten in huis is altijd een goed idee!

Bij studenten is het al een tijdje hip maar ook jij kan plantjes in je slaapkamer zetten en deze omtoveren tot een groene jungle. Of zet er een in de badkamer voor een frisse geur. Laat je creativiteit de vrije loop en creëer je eigen (planten)paradijs!                                                                                                                             
Wanneer: 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Casinozaal, ICC, Citadelpark

Prijs: ToegangsticketFloraliën

 

Poster 2022
17 december 2021

EDITIE 2022: DATA

Van 29 april tot en met 8 mei 2022 staat Gent in het teken van bloemen... met "Mijn Paradijs, mijn wereldse tuin" het thema van Floraliën Gent.

De 36e editie van Floraliën gaat terug door in de vertrouwde gebouwen van ICC, Floraliënhal en het Kuipke. Het Citadelpark is het grootste park en de groene long van Gent. Ontdek op deze site welke symbolische betekenissen bloemen en planten al jaren hebben. In verschillende green- en conceptrooms kan je al jouw zintuigen aan het werk zetten om bloemen en planten te (her)ontdekken.

Ontdek ons programma op onze website! 

Dinsdag 13 juli 2021

Nieuwe data!

2020 was het jaar van COVID-19 en dus werd de organisatie genoodzaakt het 4-jaarlijkse floraal topevenement uit te stellen. Nu mogelijke versoepelingen op zich laten wachten, dringt de tijd en besliste de organisatie onlangs om het event naar 2022 te verplaatsen. Maar toch laten we ons publiek in 2021 niet in de kou staan. De Groene Zesdaagse wordt een volledig nieuw en coronaproof concept worden met een mix van online en offline bloemen- en plantenpracht. 
Tussen 4 en 9 mei 2021 kan je genieten van een uiteenlopend aanbod aan online workshops, interessante tips & tricks, lezingen van experts en een hybride event in open lucht voor zij die graag de natuur intrekken.

Het online gedeelte zal gestuurd worden via sociale media en een online platform waar je zelf kan aangeven waar je graag meer over te weten komt. 

Op de website kan je terecht voor video’s met informatie en downloadbare pakketten.
Met dit online concept ben je niet meer gebonden aan openingsuren en krijg je de mogelijkheid om elke dag nieuwe dingen te ontdekken over jouw favoriete planten.

 

Huis van Alijn
Zaterdag 7 maart 2020

Huis van Alijn

Bloemen en planten geven geur en kleur aan ons leven. Niet alleen fleuren ze onze huiskamers op, ze brengen ook smaak in de keuken en zorgen voor een frisse geur in de badkamer. Op belangrijke momenten in ons leven zijn ze er bij. Denk maar aan de bloemenkrans in je haar op je eerste communie, een zorgvuldig uitgekozen trouwboeket of een chrysant op het graf van een geliefde. Bloemen en planten hebben heel wat te bieden. Zo bieden ze troost, wensen ze geluk en fleuren ze het leven op. Door hun grote symbolische waarde spelen ze een belangrijke rol in onze gewoontes, tradities en rituelen.

Tijdens Floraliën 2020 doen 10 dagen lang echte bloemen en planten hun intrede in het Huis van Alijn, het museum van het dagelijks leven. Hoog tijd om dit te ontdekken, niet? In elke museumkamer vind je het verhaal en de symboliek achter de bloemen en planten die ons dagelijks leven kleuren.

Is dit iets voor jou?

Reserveer dan een groepsbezoek met gids of sluit aan bij een bloemenrondleiding op zondag 3 en 11 mei. 

Dinsdag 3 maart 2020

Openingsconcert van Floraliën 2020

Lux Beata wordt met de monumentale collectie Flores de Musica verwacht op het openingsconcert van Floraliën 2020. Dit gaat door op 2 mei in de Cultuurkerk bij Sint Jacobs.

Tijdens de Floraliën loopt er ook de expo van Bob Verschueren, een Belgische hedendaagse kunstenaar die miniaturen maakt van planten en blaadjes. Deze werden de inspiratie voor CD-covers van Collegium Vocale Gent dat dit jaar 50 jaar bestaat. Kom tijdens deze expo de originele werken ontdekken!
Dit kan elke dag van 14u tot 18u.


Lux Beata
Maandag 2 maart 2020

Bloemenpracht in de SinSint-Baafskathedraal

Vanaf eind april tot en met 11 mei kan je in de Sint-Baafskathedraal florale creaties bewonderen. Dit is een initiatief van de oudste tuinbouwvereniging in België, nl. K.L.M.st.Dorothea. De aandacht gaat vooral naar de Gentse Azalea dankzij de steun van de Vereniging van Vlaamse Azaleatelers en in samenwerking met de tuinbouwschool Melle (KTA).

Benieuwd?
Een kijkje nemen kan tijdens de openingsuren van de kathedraal.


27 februari 2020

Hou jij van plantjes? Heb je er zo ééntje staan met een straf verhaal?

Een kamerplant die in uw leven een bijzondere betekenis heeft?
Dan wordt die binnenkort, met jouw verhaal, misschien bewonderd door de bezoekers van Floraliën.
Floraliën Gent gaat immers op zoek naar het mooiste verhaal bij de plant en lanceert een oproep naar iedereen. Laat het ons weten! We zijn op zoek naar enkele sterren voor op Floraliën 2020. 
Hou jij van plantjes? Heb je er zo ééntje staan met een straf verhaal?

Floraliën Gent voorziet centraal in het Floraliënpaleis ruimte waar planten met straffe verhalen worden tentoongesteld. Misschien zit er een grote passie achter die kleine cactus de al jaar en dag op het bureau staat. Of een groot verdriet bij de orchidee die door oma werd verzorgd al was het haar eigen kind. Of misschien heeft iemand wel een pronkstuk waar die ontzettend fier op is. Of ligt er ergens nog een gedroogd huwelijksboeket dat nog altijd gezien mag worden. 

Wat het verhaal ook is achter de plant, Floraliën Gent wil graag een selectie tonen tijdens de 10 dagen van het bloemenfestival.

Neem deel
Stuur jouw sterk verhaal of anekdote over je favoriet - beschreven in max. 12 regels - en een foto van jouw plantje naar info@floralien.be voor 30 maart 2020. 

De strafste, meest ontroerende verhalen zullen samen met het plantje pronken op Floraliën Gent 2020 van 1 tot en met 10 mei in Gent. 


12 februari 2020

Suske en Wiske blazen in 2020 75 kaarsjes uit

Suske en Wiske blazen in 2020 75 kaarsjes uit. En hoe kan Studio Vandersteen dat beter vieren dan met een ode aan een andere Vlaamse grootmeester? Met ‘De Verloren van Eyck’ keren de striphelden terug naar de tijd van de beroemde schilder. Dit stripavontuur past helemaal in het themajaar ‘OMG! Van Eyck Was Here’ dat Gent volgend jaar in de ban zal houden.

Op hun zoektocht in het middeleeuwse Gent botsen ze op het bloemenkraam van Flor Aliën. De aanvaring met het kraampje zorgt ervoor dat alle bloemen in het rond geslingerd zijn, wat Flor op een idee brengt. Zou dit het begin geweest zijn van Floraliën, cultureel immaterieel erfgoed van Gent? 

Suske en Wiske en de Floraliën
Suske en Wiske en de Floraliën

03 02 2020

Floraliën, vrouwelijker dan ooit

Floraliën is een bloemen- en plantententoonstelling die een keer om de vier jaar wordt georganiseerd in Gent. Deze spectaculaire flora-show met indrukwekkende exposanten trekt duizenden bezoekers vanuit binnen- én buitenland.
Onze eigen groen-expert Laurence Machiels is juryvoorzitter. Ze zal dan ook verschillende prijzen – zoals de mooiste plant – uitreiken op het einde van de expo. Ze is de eerste vrouw ooit in de geschiedenis van de Floraliën die deze rol vervult. Dat vraagt om een klein interview!


Bron: © Libelle3 februari 2020

300 exposanten op Floraliën 2020

Dit jaar nemen er maar liefst 300 exposanten deel aan Floraliën 2020. Uit de Gentse productiesectorkomen er 190 bloemisten, boomtelers en snijbloementelers. Er komen ook 70 floristen langs uit verschillende landen. Deelnemers komen van België, Nederland, Frankrijk, Noorwegen en Spanje tot Roemenië, Mexico, New Guinea en Portugal.

Daarnaast zullen er 6 scholen en hogescholen, 4 onderzoeksinstellingen en 7 officiële instellingen zoals VLAM en Week van de Bij aanwezig zijn. Tot slot telt de groep exposanten nog 15 verenigingen en werkgroepen zoals Tuinhier en Natuurpunt. 


300 exposanten op Floraliën 2020

27 01 2020

Floraliën Gent brengt postzegels uit voor de editie 2020

Postzegels verzamelen wordt nog steeds beschouwd als één van de meest populaire hobby’s over de hele wereld. Het kent een lange traditie. De eerste Belgische postzegel dateert uit 1849. Er zijn op dit moment ongeveer 20+ miljoen verzamelaars op deze aarde.

Elk vel bevat  10 postzegels (binnenlands tarief) met exclusieve beelden van voorbije Floraliën-edities.15 01 2020

Floraliën Gent 2020 en MSK hand in hand voor Valentijn

Gent maakt zich in 2020 als stad alvast op voor één van de meest prestigieuze tentoonstellingen van de laatste jaren. Vanaf 1 februari 2020 tot eind april kan u immers in het Museum Voor Schone Kunsten (MSK) een unieke verzameling werken gaan bekijken. Wereldwijd zijn er van de Vlaamse meester Jan van Eyck slechts een twintigtal werken bewaard. En zeker de helft daarvan reist naar Gent. Daarnaast kan u ook een 100-tal andere topwerken uit dezelfde periode bezichtigen.Van Eyck - een optische revolutie

18 12 2019

Floraliën Gent erkend als immaterieel cultureel erfgoed

Na een voorbereiding van vele maanden werd begin oktober door Floraliën een aanvraagdossier ingediend om erkend te worden als immaterieel cultureel erfgoed. Een werkgroep bestaande uit leden van de Community werkte mee aan dit dossier.
 
Bij goedkeuring van het dossier wordt de aanvrager opgenomen in de ‘Inventaris Vlaanderen van het immaterieel erfgoed’.

Op advies van een expertencommissie besliste Minister van Cultuur Jan Jambon op 18 december 2019 om Floraliën Gent toe te voegen aan de Inventaris Vlaanderen van het immaterieel erfgoed.


29 01 2020 | 19u30 - Miriam Makebaplein 1 - 9000 Gent

Flower Conversations 3 met de centrale figuur van Wim Opbrouck

Het gezicht van de “Gentsche Floralies” (uitspreken op zijn Gents) laat in zijn hart kijken op zoek naar zijn passie voor natuur, bos en groen. Wat veel mensen niet weten is dat Wim Opbrouck vaak ook interviews geeft over één van zijn grote passies naast het theater en acteren. Hij brengt ook een paar gasten mee.


Journaliste Fien Sabbe staat in voor het interview.

Flower Conversations met Wim Opbrouck

27 11 2019

Flower Conversations #2 : 27 november, LoS, Sierteeltmuseum van Lochristi

Voordracht: 'De impact van de familie de Kerchove de Denterghem op de stad Gent en de Gentse Floraliën' door Bert Vervaet

De adellijke en notabele familie de Kerchove de Denterghem is reeds meer dan 200 jaar bekend in de Gentse regio. Vooraanstaande leden van de familie bekleedden tal van politieke functies zoals senator, gouverneur, ambassadeur en burgemeester van Gent. Ook de KMLP, de Gentse Floraliën, hebben heel wat te danken aan deze familie; liefst vier voorzitters ( sinds 1875) behoren er toe.


6 11 2019 | 19u30 - De Krook - Gent

Flower Conversations met Jacqueline van der Kloet

In aanloop naar mei 2020 brengen we alvast een reeks bekende gasten met een grote passie voor bloemen en planten. 

We starten groots, met de internationaal befaamde Nederlandse tuin- en landschapsarchitect Jacqueline van der Kloet.

"Ik ken niemand die zoveel ervaring en kennis heeft op het gebied van ontwerpen met bollen. Ze is onverslaanbaar.’, aldus Piet Oudolf. 

Flower Conversations met Jacqueline van der Kloet

20 9 2018

Hulde aan Van Eyck

In 2020 brengt Gent een jaar lang hulde aan Van Eyck, de Vlaamse Meester die onlosmakelijk met de stad verbonden is door zijn wereldberoemde meesterwerk, het Lam Gods. Met een volledig programma toont Gent hoe de nalatenschap van deze virtuoze meester na zes eeuwen nog steeds door de aderen van de stad en haar inwoners vloeit. 
Ook tijdens Floraliën 2020 zal de link naar het meesterwerk gelegd worden. 

Meer info rond het Van Eyckjaar vind je hier.

18 9 2018

Thema Floraliën 2020 :
Mijn paradijs, mijn Wereldse Tuin

Thema Floraliën 2020 : Mijn paradijs, mijn Wereldse Tuin 
In onze moderne maatschappij van rationalisme, en grote invloed van technologie, snelle communicatiemiddelen en individualisering zoeken mensen steeds meer naar stilte en rust, naar zichzelf, en hun persoonlijk paradijs. Dit persoonlijk paradijs ligt voor iedereen ergens anders. Sommigen vinden het in een groene huiskamer, stedelijk groen, parken of natuurgebieden. Anderen aarden dichterbij huis in de tuin, en passen ‘gezond uit eigen grond’ toe of genieten gewoon van wandelen in het groen. 

Een Wereldse Tuin is de neerslag van de sociale, culturele, economische en geografische structuren van de stad Gent, het Lam Gods en van de tuin van bisschop Triest.
Uitgangspunt voor Mijn Paradijs, een Wereldse Tuin zijn ook het Lam Gods van de Gebroeders Van Eyck en een afdruk van de tuin van bisschop Triest, waarop nutstuin en lusttuin, inheemse en uitheemse planten te zien zijn. Zoals een citrusboom, hét symbool van Italië, onderdeel van de lusttuin. Zo wordt mee een beeld geschetst rond het verleden en het heden van Gent, een stad op de kruising van Leie en Schelde, een groene leefbare en maakbare stad. 

Doorheen de geschiedenis is Gent een smeltkroes van diversiteit en kruisbestuiving tussen verschillende volkeren en culturen geweest. Dat is nog te zien in het straatbeeld, de architectuur, cultuur en bevolking. 

Vlaamse Horticultuur op een duurzaam en internationaal niveau. 
17 9 2018

Wind in de zeilen bij Floraliën Gent

Het jaar 2018 was een jaar van heel wat nieuwe initiatieven die de nieuwe wind bij Floraliën Gent symboliseren. Floraliën Gent werkt immers hard aan de volgende grote editie in 2020 toe en heeft daarom een aantal partnerships opgezet met organisaties binnen haar sector. 
Op de weg naar Floraliën 2020 wil ze, samen met de partners, de waarde van de bloemen en planten een platform geven, als levende bouwstenen voor de mens en de samenleving,. Floraliën zal hiervoor de Horti-Cultuur van vandaag en morgen (onderzoek, boomkwekerij, sierteeltsector, floristen, tuinaanleggers, tuinarchitecten, bloemenwinkels, tuincentra, biotelers …) stimuleren en promoten.

Floraliën 2020 vindt plaats van 1 mei tot 10 mei 2020 op de site van het ICC, de Floraliënhal en het Kuipke. Een extra vrij parcours wordt als trigger voorzien in de plantentuin en op de plateau in het Citadelpark. 


logo Floraliën Gent
Locatie

  • Gent ICC - Citadelpark
  • Van Rysselberghedreef 2 bus 3
  • 9000 Gent
K.M.L.P. Gentse Floraliën VZW
Familie Van Rysselberghedreef 3/3
9000 Gent
BE 0406.711.102
Links