Duurzaamheid

Floraliën ontspruit uit een groene en bloeiende sector.  We vertrekken vanuit die duurzame sector en gebruiken de werking van de tuinbouw als inspiratiebron. Het florale festival zet de sector, de natuur en beleving in de kijker, letterlijk door de bloemen en planten, maar ook figuurlijk in het artistieke programma. Zo sensibiliseren we het publiek over het positieve effect op ons welzijn en tevens de leefbaarheid in een groene omgeving op een laagdrempelige manier.

Met dat uitgangspunt is het vanzelfsprekend dat we als floraal festival zélf respectvol omgaan met onze omgeving. We streven ernaar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten op de locatie, én we zetten in op een mooie florale beleving! 

Duurzaamheid is een deel van ons DNA

We kiezen voor enkele pijlers die het fundament vormen van een duurzaamheidsplan. Naast het aanstellen van een verantwoordelijke binnen ons beheersorgaan, creëren we een duurzaam werkend team met slagzin 'iedereen duurzaamheid'. We delen onze waarden met externe partners en leveranciers. Onze zoektocht naar samenwerkingen is afgestemd op het verwerven van aanvullende know-how en kennis over specifieke thema's.

Bewuste keuzes aangaande catering

We kiezen maximaal voor lokale, seizoensgebonden en vegetarische catering. We vragen van onze cateraar een sociale economische duurzaamheid waarbij het bedrijf kan aantonen dat het inspanningen levert op het vlak van aanwerving, begeleiding en opleiding van mensen uit kansengroepen.

Door contacten met streekgebonden opnemers van voedseloverschotten, gaan we voedselverspilling tegen.

 

Circulaire aanpak

Om duurzame consumptie- en productiepatronen te waarborgen, is het essentieel om een sterke policy te implementeren die hergebruik, recycling en compostering bevordert. We richten ons maximaal op het sorteren van afval, het recycleren van materialen en het hergebruiken van producten, met een duidelijke focus op hergebruik en een zero-waste benadering en een circulaire economie. Alle deelnemers krijgen deze policy mee in een uitgebreide toolbox.

Een specifiek voorbeeld van zo'n samenwerking met porgrondleveranciers bij de inzet op het gebruik van potgrond zonder veen. Deze samenwerking helpt niet alleen om duurzamere producten op de markt te brengen, maar draagt ook bij aan de vermindering van milieuschade door het behoud van veengebieden.

Ecosysteem

Door diversiteit op te nemen in onze programma's, versterken we het ecosysteem en stimuleren we een duurzame ontwikkeling binnen zowel de sierteelt als de gezondheidssector.

Na het festival krijgen de tentoongestelde bloemen en planten een tweede leven. Met de opbrengst van de verkoop van de bloemen en planten kiezen we er voor om te investeren in projecten ten voordele van de verbindende factor tussen mens en plant.

 

Bevorderen psychosociaal welzijn

Het lokale sociale leven betrekken en ondersteunen geeft Floraliën nog meer dynamiek. Onze crew wordt samengesteld uit vrijwilligers van liefhebbers en enthousiasten.

Zin om mee te helpen? Mail dan zeker naar info@floralien.be

Toegankelijkheid van elke locatie wordt specifiek doorgenomen met de toegankelijkheidsambtenaar van de stad.

Om onze evenementen zo laagdrempelig mogelijk te houden wordt samengewerkt met Demos (Vrijuit) en Uitpas.

Het bevorderen van de positieve effecten van "levend groen" staat centraal in onze missie om onze leefomgeving duurzamer en leefbaarder te maken. Het implementeren van duurzaam groen in stedelijke omgevingen brengt tal van voordelen met zich mee, zoals een verbeterde luchtkwaliteit, een toename van biodiversiteit en een vermindering van hittestress. Deze aspecten dragen niet alleen bij aan een gezonder leefmilieu, maar bevorderen ook het welzijn van de inwoners.

Om onze doelen te bereiken, zetten we ons in voor het opstarten van waardevolle partnerships. Samenwerken met lokale organisaties, bedrijven en instellingen stelt ons in staat om onze impact te vergroten.

Floraliën streeft naar een duurzaam mobiliteitsbeleid

Floraliën Gent vindt plaats in het groene hart van de Stad Gent. Naast een betalend parcours is er ook een gedeelte vrij te bezoeken.

De bezoekers moedigen we zo veel mogelijk aan om zich zo duurzaam mogelijk te verplaatsen. Het groene hart van de stad ligt op wandelafstand van het centraal station en belangrijke bus knooppunten. Via het platform Slinger kunnen we bezoekers in contact brengen met elkaar om te carpoolen naar Floraliën. Daarnaast geven we onze bezoekers de nodige tools om naar Floraliën te fietsen via de Oost-Vlaamse fietsknooppunten.

Met de keuze voor een maximum aan lokale telers en florale kunstenaars, dragen we ook zo een steentje bij aan een lagere uitstoot qua transport van producten.