de kamerplanten van het najaar

De herkomst van de paradijsvogelbloem, prachtlelie en de flamingoplant

maandag 4 september 2017
De exoten staan in september op de Bloemenagenda. In september staan we niet stil bij één bloem, maar drie! De paradijsvogelbloem (Strelitzia), prachtlelie (Gloriosa) en de flamingoplant (Anthurium) zijn stuk voor stuk opvallende verschijningen die je vervoeren naar zomerse oorden.

De herkomst van de strelitzia, gloriosa en anthurium

De Anthurium komt oorspronkelijk voor in Brazilië, Ecuador, Peru, Colombia en Venezuela. In 1876 ontdekte de Franse botanicus Eduard André de bloem in Colombia en Ecuador. In het wild slingert de Gloriosa, nichtje van de leliefamilie, zich in India en zuidelijk Afrika omhoog. De officiële naam is Gloriosa rothschildiana, genoemd naar zoöloog Lionel Rothschild. De Strelitzia vindt haar oorsprong in Zuid-Afrika en is in de achttiende eeuw naar veel landen verscheept. Zo komt ze ook aan haar naam; de grote liefde voor bloemen en planten van de vrouw van Engelse koning George III, met de naam Charlotte van Mecklenburg-Strelitz, leidde tot vernoeming van deze bijzondere bloem.

Kleuren en vormen van de Strelitzia, Gloriosa en Anthurium

Wist je dat de bloem van de Anthurium de aar (die ‘vinger’ die uit het schutblad steekt) is en niet het felgekleurde schutblad waar de aar uitsteekt? Stiekem zijn we allemaal verliefd op het schutblad. Deze is er in glimmend wit, rood, roze, paars, oranje, groen en in meerdere kleuren per blad. De Gloriosa combineert een frêle, frisgroen steeltje met sierlijke groengele stampers die aan de onderkant (!) dansen. Daarboven groeien zes golvende vlammende bloemblaadjes die zich tijdens de bloei aan je openstellen. Er zijn twee soorten: korte met een schoon steeltje en wat langere met blaadjes en vertakkingen. De eenvoudige steel van Strelitzia met daarop een kam bestaande uit sierlijke openstaande oranje schutbladeren met twee à drie blauwe koningsbladeren zorgt ervoor dat je deze beauty niet snel over het hoofd ziet.

Verzorging van de Strelitzia, Gloriosa en Anthurium

  • Snijd een stukje van de bloemsteel schuin af met een scherp mes.
  • Gebruik een schone (glazen) vaas en vul deze met ± 7 cm kraanwater op kamertemperatuur. Gebruik voor een gemengd boeket snijbloemenvoedsel.
  • Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur (maximaal 20 °C).
  • Zet exoten niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater. 
De Anthurium staat, gezien haar uiterlijk en herkomst, symbool voor exotische schoonheid. De naam Anthurium is afgeleid van de Griekse woorden 'anthos' en 'oura' wat 'bloei' en 'staart' betekent. De bloemen van de Gloriosa staan voor ambitie en succes: ze zijn het ideale geschenk voor iemand met een nieuwe baan of die op een andere manier een nieuw begin ervaart. De Strelitzia wordt gezien als de bloem van vrijheid en staat ook voor onsterfelijkheid. Deze bijzondere symboliek vraagt om een mooi verhaal.
Bron www.groenvanbijons.be