Waar bloeit mijn Azalea best ?

Een Azalea in je intereur ? Zoveel mogelijkheden !

woensdag 13 december 2017
Vandaag de dag komt bijna 85% van de Europese azalea’s uit Oost-Vlaanderen. De Gentse azalea werd dan ook in 2010 erkend als BGA (Beschermde Geografische Aanduiding). Daarmee was de Gentse azalea het eerste Europese sierteeltproduct dat deze erkenning kreeg. Om een azalea als Gentse azalea te mogen aanbieden, moeten zowel de plant als de teler aan strenge kwaliteitseisen beantwoorden. Kortom: met een Gentse azalea haal je een topproduct van eigen bodem in huis!

Kleur in huis

In een wit interieur staan de witbloeiende azalea’s perfect. Een fel streepje roze- of roodbloeiende azalea’s doet het hier ook prima. Zet de azalea in een moderne cache-pot voor een strak effect. De groen-witte kleuren van de azalea combineren ook mooi bij grijs, beige en ecru.

Houd je van een natuurlijke look? Azalea’s combineren mooi met natuurlijke materialen en kleuren, zoals baksteenrood, hout, betongrijs, mosgroen… Nostalgische kinderkleuren zoals het pastelkleurige vanillegeel, hemelsblauw, muntgroen doen het goed bij azalea’s.
Wat naast Cyclaam ook helpt tegen de korte dagen is zorgen voor veel licht om je heen: witte muren, heldere ledlampen, eventueel met een vrolijk kleurtje. Overdag een eindje buiten lopen helpt ook, net als vrolijke films en series kijken. Lachen is een complete workout waar zeventien spieren in je lichaam aan mee doen. Het maakt je aantrekkelijker en het maakt je rustiger, omdat lachen natuurlijke stresshormonen als adrenaline en cortisol verminderd. Bovendien maakt het gezonder doordat het de bloeddruk verlaagt en het immuunsysteem op scherp zet. Bij een lachbui worden witte bloedlichaampjes geactiveerd die virussen, bacteriën en parasieten aanpakken. Spring dus vooral uit de band met je cyclamen, je kunt er alleen maar beter van worden.   

De azaleakwekerij zorgt voor een milieuvriendelijke plant

Bij de teelt wordt zuinig omgesprongen met energie en gewasbeschermingsmiddelen. Zo wordt er gewerkt met een combinatie van biologische en chemische bestrijdingsmiddelen. De azalea wordt een flink deel van het jaar buiten gekweekt. Alleen tijdens vorstperiodes worden de serres verwarmd om te voorkomen dat de temperatuur onder 0°C zakt. Enkel op het einde, wanneer de azalea’s in bloei getrokken worden, stookt men in de azaleakwekerij de kassen warm tot 18 à 20°C en wordt er extra belichting ingezet. Deze periode duurt echter zo’n 2 à 3 weken op een totaal teeltproces van1 à 1,5 jaar. Bovendien gaat het om een typisch product van eigen bodem waarbij een minimum aan transport nodig is. Een behoorlijk energiezuinige plant met een kleine ecologische voetafdruk dus!     
De Gentse azalea vraagt weinig verzorging ! Azalea’s zijn gemakkelijke kamerplanten die weken bloeien met een minimum aan zorg. (1) Ze heeft graag voldoende (indirect) licht. (2) Hoe frisser je haar zet, hoe langer ze bloeit. (3) Het is natuurlijk nooit een goed idee om planten vlak bij een verwarmingselement te zetten. (4) Geef niet te veel water, voelt de aarde aan als een uitgewrongen dweil, dan zit je goed. (5) De azalea is niet ziektegevoelig. Bemesting is dus overbodig.
In de bloei heeft de Gentse azalea wel behoefte aan wat meer vocht maar ze houdt niet van natte voeten, laat dus geen water staan in het schoteltje onder de pot. Geef ze af en toe een oppepkuur door haar onder te dompelen in een emmer water tot alle lucht uit de kluit verdwenen is. Laat daarna goed uitlekken.
www.gentseazalea.be
www.groenvanbijons.be