Welkom op de Groene Zesdaagse

Floraliën zijn lentefeesten ter ere van godin Flora, ingevoerd anno 516 na de stichting van Rome. Verwijzend hiernaar en naar onze missie/visie/waarden, waarin we mensen willen activeren en verbinden rond horti-cultuur, wil KMLP jaarlijks tijdens het begin van de lente een podium aan alle geledingen binnen onze sector.

In onze maatschappij worden de gezondheids- en welzijnsvoordelen van leven in een groene omgeving en tuinieren steeds belangrijker. Daarom legt KMLP ook steeds meer de nadruk op de heilzame werking van bloemen en planten, de lokale sierteeltsector, biodiversiteit, klimaat, innovatie en gezondheid.

Met De Groene Zesdaagse willen we jaarlijks thema’s binnen dit verhaal aanboren. In 2021 bood Floraliën onder de noemer ‘De Groene Zesdaagse’ een uiteenlopend aanbod aan online workshops, interessante tips & tricks, talks van experts en een hybride event in open lucht voor zij die graag de natuur intrekken. De Groene Zesdaagse is bij de eerste jaargang succesvol gebleken en wij bouwen hier graag een vervolg op.

Voor DG6D 2023 organiseert Floraliën lezingen en panelgesprekken met experts binnen de sierteelt en met een koppeling naar gezondheid.

Momenteel hebben we een programma opgezet met enkele lezingen en panelgesprekken met volgende agenda:

LEZINGEN

Start 19u00

Locatie Liberas, Kramersplein 23 te Gent (pleintje vlakbij St Pietersplein en de Overpoort).

• Uitzondering: Lezing 20 april start om 19u30

20 april (19u30) Lezing Lode Claus | Verrassend onbekende kruiden en vergeten groenten
Kruiden Claus is een gevestigde waarde in de kruidenwereld. Van heinde en verre komen chefkoks hun kruiden halen op de kwekerij. Christian en Lode Claus vertellen alles over de teelt, de verzorging, het oogsten en het bewaren van bekende en minder bekende keukenkruiden. Ze delen tips & tricks om deze smaakmakers te combineren met andere ingrediënten in een verfijnde, maar toegankelijke keuken.

23 mei Lezing Sara Adriaensen | Doctor Flower, de therapeutische kracht van bloemen?
Vanuit haar opleiding in de (klinische) psychologie en mijn jarenlange onderzoek naar de link tussen natuur en gezondheid, leerde Sara welke helende kracht natuur en dus ook een bloem kan hebben. 

13 juni Lezing Marc Verachtert | Sponstuinen en waterdoorlaatbaarheid van onze bodem

Heel wat tuinen krijgen het moeilijk nu onze zomers warmer en droger worden, afgewisseld met periodes van zware regenval. De oplossing om jouw tuin te beschermen, ligt bij de bodem. Die moet zich gedragen als een spons: water opnemen, vasthouden en terug afgeven aan de omgeving als het nodig is.

Door enkele eenvoudige aanpassingen, bescherm je jouw tuin tegen extreme weersomstandigheden. Een sponstuin is niet alleen mooi groen, maar ook een meerwaarde voor de natuur. Je kan op alle plaatsen starten met een sponstuin, van voortuin over dak en gevel tot achtertuin en balkon. Bedoeling is om stukjes groen zo in te richten dat water eenvoudig kan terugstromen naar de natuur.

PANELGESPREKKEN

25 april | Groenvoorziening in de stad van de toekomst | Kansen voor meer natuur en meer biodiversiteit

Een groene stedelijke omgeving heeft veel voordelen. Het heeft een positief effect op de gezondheid van mensen en draagt bij aan de leefbaarheid van een wijk. Bedrijven vestigen zich graag in een groene en natuurlijke omgeving en onroerend goed is gewilder, waardoor de economische groei van een stad wordt versterkt.
Hoe gaan we hier vandaag en morgen mee om?

16 mei | Biodiverse plantkeuze voor tuinen en openbaar groen: "Eigen planten eerst? Of moeten we tolerant zijn?"

Tijdens dit panelgesprek wordt door experten uit verschillende hoeken ingegaan op het belang van de juiste plantkeuze om een bijdrage te kunnen leveren aan de biodiversiteit. Tijdens de inleidende lezing wordt uitgelegd wat het belang van biodiversiteit is voor ons als mens, en wordt het verschil uitgelegd tussen inheemse en uitheemse planten.
Daarna starten de experten uit openbaar groen, tuinaanneming, sierteelt, onderzoek en tuincentra het debat.

31 mei | Stadslandbouw, onze toekomst?

In containers, op daken en verharde terreinen, in leegstaande gebouwen en kelders … onder stadslandbouw valt een hele waaier aan manieren om voedsel te telen.
Lokaal produceren en verkopen binnen een gecontroleerd ecosysteem, dat is het doel van de bedrijven die aan stadslandbouw doen. Daarbij gebruiken ze de stromen die in de stad aanwezig zijn.

Wereldwijd zijn er tal van voorbeelden van hoe innovatieve stadslandbouw er kan uitzien. Wij gingen kijken in de Verenigde Staten hoe jonge ondernemers voedselproductie tot dicht bij de consument brengen.
Maar ook in ons eigen land komt stadslandbouw meer en meer op. Bedrijven experimenteren met vernieuwende technieken en verschillende organisaties zetten zich in om deze bijzondere vorm van landbouw in de kijker te zetten.

In het panelgesprek willen we verschillende aspecten van stadslandbouw aan bod laten komen zoals de visie vanuit stedelijk perspectief, vanuit het uitbouwen van een commerciële activiteit, economische analyses van stedelijke en peri-urbane landbouw en burgerinitiatieven.

Aan Tafel met de Groentjes

Binnen het programma van lezingen en panelgesprekken organiseren we ook “Aan Tafel met de Groentjes”.

Drie journalistiekstudenten, met weinig plantenkennis, gaan in gesprek met groendeskundigen. De gesprekken worden opgenomen en ze maken er een mooie videoreeks van. De video’s delen we via onze sociale media kanalen en onze YouTube pagina.  

De studenten zorgen ervoor dat de kennis van de deskundige in duidelijke en behapbare taal wordt uitgelegd. Ons doel is om mensen te informeren en enthousiast te maken over al het moois dat de plantenwereld te bieden heeft. 

Gesprekken met oa Els Pauwels (PCS) en Emmy Dhooghe (UGent) over innovatie en onderzoek / Bart Backaert over stedelijk groen / Tuinlabo en Frederik Houssin over biodiversiteit / Joke Vandermaele over urbanisatie en groene ontwikkelingen.

De video’s worden vanaf medio april gedeeld via de sociale media kanalen en het YouTubekanaal van Floraliën.