Programma van Floraliën 2022

Mijn Paradijs, een wereldse tuin

"Mijn paradijs, mijn wereldse tuin" wordt in 2022 het thema van Floraliën.
In onze maatschappij zijn mensen steeds meer op zoek naar stilte en rust, naar zichzelf en naar hun persoonlijk paradijs. Dat paradijs ligt voor iedereen op een andere plaats. Sommigen vinden het in hun groene huiskamer, anderen voelen zich dan weer het best in een park of in hun eigen tuin.

Een wereldse tuin

Van Eyck schilderde het Lam Gods in onze stad en miljoenen bezoekers komen elk jaar zijn meesterwerk bewonderen. Het middenpaneel van het Lam Gods toont een paradijselijke middeleeuwse tuin vol symboliek. Het is een weelderig decor van wereldse planten en bloemen.

Bioloog Paul Van den Bremt en apotheker Hilde Van Crombrugge herkennen er maar liefst 75 verschillende soorten bloemen in. De kleuren van het werk komen tijdens Floraliën tot bloei in feeërieke spektakels. De bloemen die in het Lam Gods voorkomen zal je dan ook kunnen ruiken.

Het boek is te koop via onze webshop.

Op de afdruk van de tuin van Bisschop Triest, net buiten Gent, zijn duidelijk een afgescheiden nutstuin en lusttuin te zien. In de tuinen zien we zowel inheemse als uitheemse nuts- en sierplanten. Op die manier wordt een beeld geschetst rond het gebruik en de migratie van bloemen en planten.

 

Wim Opbrouck siert het campagnebeeld van de volgende editie als engel met vleugels van bloemen. De acteur verloor zijn hart volledig aan de stad Gent en drukte in het verleden ook duidelijk zijn stempel op het leven in onze stad.

Voor ieder wat wils!

Floraliën 2022 is er voor iedereen. Wil je graag meer weten over groen, bloei en florale kunst?

Bloemen en planten zullen uiteraard centraal staan. De organisatie wil zowel jong als oud met een hart voor bloemen en planten samenbrengen en kennis daarover verzamelen en delen.

Meer dan ooit ontpopt Floraliën zich naar een breed publiek in de stad, de regio en in binnen- en buitenland. Kom het zelf ontdekken!

De 36e editie van Floraliën gaat terug door in de vertrouwde gebouwen van ICC, Floraliënhal en het Kuipke. Het Citadelpark is het grootste park en de groene long van Gent. Ontdek op deze site welke symbolische betekenissen bloemen en planten al jaren hebben. In verschillende green- en conceptrooms kan je al jouw zintuigen aan het werk zetten om bloemen en planten te (her)ontdekken.

In beeld: Topfloristen, siertelers en tuinarchitecten

Belgische floristen versus Lam Gods

Belgische floristen zijn de hedendaagse versies van de gebroeders Van Eyck. Waarom deze vergelijking? Omdat bloemencreaties ook met uiterste precisie én met oog voor detail worden samengesteld.

De mysteries die terug te vinden zijn in dit meesterwerk zijn ook in de prachtige bloemwerken aanwezig. Elk stuk roept vragen op, maar niet elke vraag heeft een onverbloemd antwoord.

Wanneer: 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Pedro de Gantezaal, ICC, Citadelpark

Prijs: Toegangsticket Floraliën

 

Kamerplanten brengen je interieur tot leven

Heb je het gevoel dat er iets mist in je interieur? Voelt je huis leeg aan en weet je niet hoe je de ruimtes moet opvullen? Dan is dit de oplossing: kamerplanten! Met één of meerdere planten breng je kleur en leven in huis.
Wist je dat groene kamerplanten zoals de lepelplant en de scindapsus de lucht zuiveren? Of dat kamerplanten een kalmerende werking hebben? Zelfs als je alleen op zoek bent naar leuke decoratie voor je interieur, zit je goed. Kortom, planten in huis is altijd een goed idee!

Bij studenten is het al een tijdje hip maar ook jij kan plantjes in je slaapkamer zetten en deze omtoveren tot een groene jungle. Of zet er een in de badkamer voor een frisse geur. Laat je creativiteit de vrije loop en creëer je eigen (planten)paradijs!                                                                                                                             
Wanneer: 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Casinozaal, ICC, Citadelpark

Prijs: ToegangsticketFloraliën

De Gentse Azalea: dé trots van de Vlaamse sierteelt

Wist je dat naast frieten bakken, pralines maken en bier brouwen de Belgen in nog iets uitmuntend zijn? Namelijk in het telen van Gentse azalea’s! In geen enkel ander land ter wereld kan men wat de Vlaamse azaleateler kan. Benieuwd naar enkele weetjes?

  • 90 % van de Europese azalea’s komt uit Oost-Vlaamse sierteeltbedrijven. Jaarlijks worden er 25 miljoen azalea’s in Vlaanderen gekweekt.
  • In 2010 werd de Gentse azalea erkend als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Geen enkel Europees sierteeltproduct kreeg eerder die erkenning.

Wanneer: 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Floraliënhal, ICC, Citadelpark

Prijs: ToegangsticketFloraliën

 

Van harte welkom in het Lam Gods!

Klaar voor een bijzondere wandeling door het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck? Wist je dat dit één van de invloedrijkste schilderijen is dat ooit werd gemaakt? De Vlaamse sierteelt- en groensector brengt dit artistiek hoogtepunt van de Vlaamse schilderkunst in deze iconische Floraliënhal tot leven met Vlaamse bloemen, planten, struiken en bomen in al hun vormen, kleuren en geuren.
Beleef in de Floraliënhal hoe kunst en groen met elkaar verweven zijn en hopelijk kies je na deze tiendaagse beleving ook voor een groene omgeving, want groen draagt bij tot een gezond en gelukkig leefklimaat!

Wanneer: 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Floraliënhal, ICC, Citadelpark

Prijs: Toegangsticket Floraliën

SST HIER KIEMT DE TOEKOMST! Interactie, educatie, beleving en trends zijn sleutelwoorden!

Achter de pracht en praal die je kan bewonderen in het ICC, het Floraliënpaleis en het Kuipke schuilt een netwerk van wetenschappers die dagelijks werken aan de sierteelt van morgen.

Installaties in samenwerking met Technopool Sierteelt tonen een dynamische en interactieve invulling voor klein en groot. Zo ontdek je een duurzame sector die ons blijft verrassen met nieuwigheden dankzij veredeling, die nieuwe planten en bomen onderzoeken die meer aangepast zijn aan de klimaatverandering, die het maximale halen uit de ecosysteemdiensten die planten en bomen ons kunnen bieden en die natuurlijke vijanden inzetten tegen plaagbestrijding.

Kom meer te weten over deze vier actuele thema’s in het gratis educatief wetenschapsevent van ILVO, HOGENT, UGent en PCS. Samen vormen zij Technopool Sierteelt, waar de toekomst van de sierteelt kiemt.

Wanneer: 8u - 17u30
Waar: Plantentuin Universiteit Gent, Citadelpark
Prijs: Gratis toegang

Klimaatbomen

Wist je dat bomen ook een antwoord zijn op de effecten van de klimaatveranderingen? Ze zuiveren de lucht door de opname van CO2 en het filteren van fijnstof. Bladeren geven schaduw en het verdampen van water beperkt wateroverlast en zorgt voor verkoeling. Samen met struiken en vaste planten leveren ze een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit en aan ons leefklimaat.
Er bestaan verschillende soorten klimaatbomen.

Gouden tip: probeer verschillende soorten en groottes te combineren. Er is een rijke keuze uit laanbomen, fruitbomen, vormbomen zoals leibomen en meerstammige exemplaren. 

Wanneer: 8u00 tot 18u00
Waar: Parcours Floraliën, Floraliënhal ICC Citadelpark
Prijs: Toegangsticket Floraliën

Een bos in het fietsparadijs

Vlaanderen ademt fietscultuur. Wist je dat elk weekend duizenden recreatieve en sportieve fietsers het Vlaamse landschap veroveren?
In het ‘bicycle paradise’ worden de rollen omgedraaid. Het middenplein van ’t Kuipke wordt omgetoverd tot een Vlaams bos dat bestaat uit zes natuurlijke Vlaamse bostypes. Dit gaat van de natte Elzenbroekbossen langs de Vlaamse rivieren tot de drogere Dennen – Eikenbossen uit de Kempen.

De compositie bestaat uit een centrale open ruimte onder de zon. Doet dit een belletje rinkelen? Het is een knipoog naar het schilderij Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Het zeer oude bos, gehuld in een mystieke sfeer met mist, vormt een iconisch beeld dat versmelt met de karakteristieke vorm van de wielerpiste.

Wanneer: 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Kuipke ICC Citadelpark

Prijs: ToegangsticketFloraliën

 

Natuur maakt gezond

Het is geen goed idee te leven zonder natuur om ons heen, bijvoorbeeld in een grijs stedelijk weefsel, een doodse betonnen jungle. Dat dit desondanks de habitat is van meer dan 50% van de wereldbevolking zou ons gerust meer zorgen mogen baren. Het recht op een menswaardige omgeving wordt dag na dag geschonden. Een leven zonder natuur maakt ons immers ziek en verzwakt ons. Dat natuur belangrijk is voor onze fysieke gezondheid is al zeer lang duidelijk. Ook voor het feit dat natuur een hele grote invloed heeft op onze mentale en sociale gezondheid is er meer dan voldoende wetenschappelijke bewijs. Meer natuur garandeert een beter klimaat, een leefbaar milieu en een grotere biodiversiteit. Natuur heeft een zorgzaam karakter; dit is wellicht evolutionair bepaald. De aanwezigheid van natuur staat in elk geval garant voor een gezondere omgeving voor ons mensen. Zo ‘n natuurlijke omgeving is er eentje waarin we tot rust komen, die helend kan zijn, waarin we ons thuis voelen. Dat dit belangrijk is weten we allemaal. Daarom dit pleidooi voor meer NATUUR.

Wanneer: 8u - 17u30

Waar: Plantentuin Universiteit Gent, Citadelpark

Prijs: Gratis toegang

Plant met een verhaal

Ontdek de meest aangrijpende, de meest originele plantenverhalen in de Floraliënhal

Met ‘Planten met een Verhaal’ spreken de mensen over hun leven via ‘hun’  plant . Voor sommige mensen heeft hun plant een bepaalde betekenis. Een plant doet hen denken aan een verre reis, een geliefde, een dierbare, een leuke of droevige gebeurtenis. Ze verzorgen hun plant met veel liefde en geduld. Hier zie je het resultaat van onze zoektocht naar planten met een verhaal. De meest aangrijpende, de meest originele verhalen werden geselecteerd.

Wanneer: 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Kuipke, ICC, Citadelpark

Prijs: ToegangsticketFloraliën

 

Parallelle activiteiten in Gent

Blok je groen

De Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, de HOGENT (Onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn), Nature@Work, de bibliotheekgemeenschappen van de Associatie UGent en de Gentse Floraliën slaan de handen in elkaar en toveren meerdere bloklocaties om in groene oases. 

Niet enkel stress en overspannenheid maar ook burn-outs komen meer en meer voor bij jongeren. Zo zijn er al veel geweldige inititatieven als teleblok & planning en het openstellen van bloklocaties die niet enkel rust maar ook maatschappelijk contact uitstralen. 
Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een groene omgeving stress reduceert en de concentratie verhoogt. Daarom willen de Gentse Floraliën meewerken om jongeren zoveel mogelijk in het groen te zetten en het mentale welzijn te onderzoeken en, hopelijk, tegelijkertijd te bevorderen.

Ben je student en wil je één van de groene oases bezoeken? 
Vind hier alle deelnemende bibliotheken!

Floraliën Gent : twee eeuwen van vernieuwing en innovatie

Aan de hand van beeldmateriaal uit het rijke archief van de Koninklijke Maatschappij krijgt de bezoeker in het Provinciehuis een idee van de evolutie van de sierteelt in Vlaanderen en de grote inspanningen die onze siertelers in de voorbije twee eeuwen hebben geleverd om van de regio rond Gent dé bloemenregio van ons land te maken.

Ook recenter bewegend beeldmateriaal zal te zien zijn op de tentoonstelling: een time-lapse van opbouw tot afbraak van de Floraliën in 2005 en een compilatie van de openingsplechtigheden met koninklijk bezoek sinds 1990. De Tentoonstelling wordt georganiseerd door Community  Floraliën met Jos De Wael als drijvende kracht.

Wanneer: 2 april – 8 mei van 9u00 tot 17u00

Waar: Provinciehuis, Gouvernementstraat Gent

Prijs: Gratis toegang

Installatie: ‘Floraliën in het Huis van Alijn’

Van 29 april tot 8 mei doen echte bloemen en planten hun intrede in het Huis van Alijn. Ontdek in elke museumkamer het verhaal en de symboliek achter de bloemen en planten die ons dagelijks leven kleuren.

De rol van bloemen en planten in ons dagelijks leven

Bloemen en planten geven geur en kleur aan ons leven. Ze fleuren onze huiskamers op, brengen smaak in de keuken en zorgen voor een frisse geur in de badkamer. Op belangrijke momenten in ons leven zijn ze er bij. De bloemenkrans in je haar op je eerste communie, een zorgvuldig uitgekozen trouwboeket of een kamerplant die altijd mee verhuist. Ze bieden troost, wensen geluk en fleuren het leven op. Ze zijn er soms onopvallend of juist heel prominent. Door hun grote symbolische waarde spelen ze een belangrijke rol in onze gewoontes, tradities en rituelen.

Installatie i.s.m. Blommm en Little Green Stories

Waarom hechten we zoveel belang aan bloemen en planten? Hoe zijn ze in ons huis, op ons bord, in ons glas of in onze schoonheidsproducten terechtgekomen? Ontdek de symboliek achter de bloemen en planten uit ons dagelijks leven in deze tijdelijke installatie met bloemen en planten van de Gentse handelaars Blommm en Little Green Stories.

Benieuwd naar meer verhalen? Sluit aan bij één van de instaprondleidingen of vraag een groepsbezoek aan.

Wanneer:

Installatie
Bekijk hier de openingsuren en meer info: 

Instaprondleidingen
Bekijk hier de openingsuren en schrijf je in voor een instaprondleiding.

Waar: Huis van Alijn, Kraanlei 65 - 9000 Gent
Prijs: inbegrepen bij een museumticket.
Speciale actie: op vertoon van je ticket voor Floraliën 2022 kan je het museum bezoeken voor € 2,00 (geldig van 29.04 – 08.5)

Paradijselijke orchideeën

Botanische illustraties uit de bibliotheek van Floraliën

Ter gelegenheid van de 36ste Gentse Floraliën, die plaats grijpen van 28 april tot 8 mei 2022, wordt in Liberas aan het Kramersplein in Gent de tentoonstelling “Paradijselijke Orchideeën” opgesteld.

Deze manifestatie die uitgaat van de Floraliën Community hangt een beeld op van en geeft inzicht in de rijke verscheidenheid van de tropische en subtropische orchideeënwereld. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van litho’s en documenten uit de bibliotheek van de Floraliën, en met levende planten. De nadruk ligt op de vele geslachten die in de 19de en 20ste eeuw uit hun natuurlijke habitat werden geplukt en in Europa werden ingevoerd en gecommercialiseerd. Het werk van de amateur-orchideeënkweker die vroegere variëteiten opnieuw tot leven brengt, komt eveneens aan bod. 

Wanneer: van 29 april tot 8 mei : van 9 u tot 17 u

Waar: Liberas, Kramersplein Gent

Prijs: Gratis toegang

Organisatie: Community Floraliën

Beleef de Floraliën in het Gentse Hotel d’Hane Steenhuyse!

Om de Floraliën ook te laten (be)leven en proeven in de stad organiseert de stad - samen met middenstandsorganisatie PuurGent, Historische Huizen Gent en de lokale handel en horeca - verschillende activiteiten in de binnenstad.

De majestueuze woning van de adellijke familie d’Hane Steenhuyse in de Veldstraat wordt, van 29 april t/m 8 mei, omgetoverd tot een waar bloemenparadijs. De trappenzaal en omliggende vertrekken worden ingekleed door een bloemendecorateur, Gentse floristen en telers. Een uniek (en gratis) spektakel voor jong en oud! Combineer je bezoek met enkele Floraliën proevertjes bij Gentse zaken of reserveer een Floraliënmenu bij één van de deelnemende restaurants. Speciaal voor Moederdag kunnen kinderen op zondag 8 mei, tevens Shop-op Zondag, deelnemen aan een bloemenworkshop op de Kouter.

 

29 april – 8 mei (+ 8 mei bloemenworkshop voor kinderen)10u00 – 18u00

Plaats: d’Hane Steenhuyse - Veldstraat

Gratis toegang

Volg het Floraliën 2022 verhaal op de voet

Blijf op de hoogte van Floraliën 2022 via

Onze social media kanalen:  Facebook en Instagram.

Of schrijf u in op onze newsletter..

Fietsen langs de bloemen in Oost-Vlaanderen

Fietsen langs bloemen is een mengeling van plezier, romantiek en ontspanning. Wilt u ook in de buurt van bloemen en tuinbouw rijden? Dan bent u in Oost-Vlaanderen aan het juiste adres.

Azalea's, begonia's, rozen, rododendrons, bomen of andere planten, Oost-Vlaanderen is het centrum van de tuinbouw. Het is dan ook niet verwonderlijk dat u door de vele velden en kassen kunt fietsen. Vooral in het gebied tussen Lochristi en Wetteren kunt u genieten van de groene en kleurrijke velden.

Toerisme Oost-Vlaanderen heeft vijf fietsroutes samengesteld waarmee u deze prachtige plekjes kunt ontdekken.

Met deze fietsroutes wordt u ondergedompeld in een wereld van kwekerijen, azalea's en tuinbouwbedrijven - maar ook in cultuur en geschiedenis. Ben je klaar voor een reis die al je zintuigen aan het werk zet? Stap op de fiets en ontdek fietsroutes vol kleuren en geuren. We hebben er al twee voor u uitgekozen.

Fietsen in het hart van de Azalea streek is een fietsroute van ongeveer 40 km. De route begint bij de oude pastorie in het dorp Zaffelare. Dit is uw eerste halte, want het plaatselijke sierteeltmuseum zet de pioniers van de sierteelt in de schijnwerpers. De tocht voert u verder naar azaleatelers en het Beerveldepark.

Fietsen langs de begoniavelden (32 km) behoeft geen introductie. Deze route in Laarne brengt u naar de begonia kwekers. Begonia is een typisch streekproduct en is welbekend in Oost-Vlaanderen en in de hele wereld. De route passeert het majestueuze kasteel van Laarne. Je rijdt langs indrukwekkende en tegelijkertijd prachtige begonia velden. Maar ook midden in de Kalkense Meersen, een natuurreservaat.

Zin om op de fiets te springen? Wilt u de andere routes ontdekken? Ga naar www.bloeiendoostvlaanderen.be en download de fietsroutes.

logo Floraliën Gent
Locatie

  • Gent ICC - Citadelpark
  • Van Rysselberghedreef 2 bus 3
  • 9000 Gent
K.M.L.P. Gentse Floraliën VZW
Familie Van Rysselberghedreef 3/3
9000 Gent
BE 0406.711.102
Links