Arne Quinze op Floraliën Gent
3 hoogtepunten om niet te missen


Bloemen en planten inspireren. Dat weten wij al lang bij Floraliën Gent, en nu hebben we ook een partner gevonden in kunstenaar Arne Quinze.

Hij staat ervoor bekend om in zijn tuin in het kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem inspiratie te vinden in zijn 50.000 bloemen.

Liefst 3 wegen leiden Arne Quinze naar Floraliën in 2022. Een prachtig kunstwerk op de Kouter (vanaf 22 april ’22), een installatie in het ICC (vanaf 28 april ’22) en een lezing op 8 mei om 14u in de conceptstore van het ICC. Een overzicht.

Lupine Flower, kunstwerk op de Kouter – vanaf 22 april ‘22

 

De Lupine Flower is het resultaat van het onderzoek van de kunstenaar naar de schoonheid van de natuur. Vanuit de vaststelling dat wij als maatschappij het contact met de natuur verloren zijn en in een hyper artificiële maatschappij verzeild zijn geraakt. Met zijn werk probeert Arne Quinze de balans tussen natuur en maatschappij te herstellen door de kracht en diversiteit van de natuur te tonen met een unieke, ruwe maar fragiele beeldtaal.

Door de variatie in zonlicht, hebben de tinten van de Lupine Flower de neiging te variëren.

Een spectrale reeks van zachte kleurverschuivingen, vaak waargenomen bij natuurverschijnselen, komt tevoorschijn door de unieke techniek die Arne Quinze hanteert. 

Dit beeld symboliseert dus het thema van Floraliën Gent “mijn paradijs, een wereldse tuin”. Met een beetje goeie wil is de Kouter de bloemenplek van Gent. Een beetje thuiskomen dus voor het beeld. Het beeld is er te bezichtigen tot 15 mei ’22 (voorlopig).

Rosa Gallica, een schilderij uit de reeks “Wildbloemen” – Floraliën

 

De “Wildbloemen-serie” groepeert voor Arne Quinze een aantal schilderijen, het resultaat van een uitzonderlijke confrontatie met zichzelf. Elk werk is een tabula rasa waarin de kunstenaar zijn innerlijke gevoel en overweldigende kleuren tot uitdrukking kan brengen. Het is confronterend en uitdagend voor Arne Quinze om dit dynamische gevoel van zijn tuin weer te geven.

De inventieve, rebelse en veranderende tuin is zijn laboratorium, alle vier de seizoenen van het jaar.

Niet alleen de kleur en pracht van de natuur is voor de kunstenaar een unicum, maar ook de schoonheid in het verval van de natuur, van zijn wilde bloemen. Het absolute evenwicht tussen de brutaliteit en de elegantie van de natuur triggert Arne Quinze. Dit evenwicht is ook te zien op zijn doek; de olieverf is licht opgebracht in tegenstelling tot dikke streken.

Lezing Rewilding met Arne Quinze – lezing op 8 mei ’22 om 14u (Conceptstore)

 

Arne Quinze, Belgisch kunstenaar, over zijn internationale pad en wilde bloementuin als inspiratiebron.
8 mei - 14u00 - Conceptstore op gelijksvloers

Voor Arne Quinze is de natuur al sinds zijn kindertijd een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ook al heeft de artiest de hele wereld afgereisd, zijn eigen tuin met 50 000 bloemen is voor hem een prachtige en bijzondere plek die hem een tastbaar gevoel van schoonheid en rust geeft. Het pure gevoel dat zijn wilde bloementuin hem geeft, is een levend moment dat hij wil vastleggen en uitdrukken a.d.h.v.zijn kunstwerken. 

logo Floraliën Gent
Locatie

  • Gent ICC - Citadelpark
  • Van Rysselberghedreef 2 bus 3
  • 9000 Gent
K.M.L.P. Gentse Floraliën VZW
Familie Van Rysselberghedreef 3/3
9000 Gent
BE 0406.711.102